DIY: maak je eigen jeans

Je eigen jeans maken, heb je daar wel eens aan gedacht? Wie de prijzen bekijkt voor merkjeans, zal vast wel eens op dat idee gekomen zijn. Maar om een mooie jeans te maken moet je niet alleen over een naaimachine beschikken, een naaipatroon en een hoop handigheid, maar vooral over de juiste stof: jeansstof.

Hoe herken je echte spijkerstof?

jeans legsKoop je zomaar een stuk spijkerstof dan zal je al snel merken dat die niet zo mooi bleekt als de echte jeans stof. Dit ligt aan de gebruikte kleurstof, “Bleu de Nîmes”. Vandaar ook wel de naam denim. Waarbij denim dus eigenlijk niet de stof is, maar de verf. Veel jeans stof kun je krijgen in verschillende kwaliteiten en kleuren. Van de ongebleekte donkerblauwe variant tot aan de gebleekte.

Real denim jeans

De echte denimlook krijg je wanneer je je spijkerbroek maakt van jeansstof die nog niet gewassen is. Nadeel hiervan is dat de broek na afloop kan krimpen. Om dit te voorkomen kun je de stof zelf wassen voordat je het patroon gaat knippen. handig, want dan weet je zeker dat jouw broek niet meer krimpt. Wanneer je ook wat authentieke spikes en drukknopen aanschaft, krijgt je DIY spijkerbroek of jeans al snel de stoere uitstraling van de oorspronkelijke jeans. Je hoeft je natuurlijk niet aan het five pocket model te houden. Wie handig is met de naaimachine, laat natuurlijk haar fantasie op de vrije loop.

Stretch of gewone jeans

Wil je kunnen kiezen uit diverse jeansstoffen, dan kun je eens een kijkje nemen bij Rijstextiles.com/nl. Bij deze groothandel kun je spijkerstof in verschillende wassingen kopen. Ook vind je er de populaire stretch spijkerstof. Deze draagt prettiger dan de gewone, meestal wat stugge jeansstof. En ga je toch eenmaal zelf aan de gang met de naaimachine, dan kun je hier gelijk wat bloemetjes katoen op de kop tikken voor leuke jaren 70 details. Bijvoorbeeld wijde pijpen door gebloemde inzetstukken te maken in de vorm van driehoeken. Ook zakken en andere delen van je spijkerbroek kun je voorzien van gebloemde details, maar daar weet je als creatieve naaister natuurlijk zelf ook wel raad mee.

Voor een goed patroon kun je trouwens één van je eigen, lekker zittende, maar nu helaas versleten spijkerbroeken gebruiken. Moet je er wel afscheid van kunnen nemen, want hij moet helemaal uit elkaar getornd worden. Dan kun je de delen overtrekken en voilà, een perfect patroon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *