Broeken voor vrouwen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Toch is dat lange tijd niet zo geweest. Tot de jaren 20 van de vorige eeuw waren vrouwen, net als trouwens tegenwoordig nog steeds veel vrouwen in het midden oosten, van top tot teen bedekt met lange gewaden. Maar de man had de broek aan. Ik denk dat het gelijknamige gezegde, waarbij “de broek aan hebben” synoniem staat voor de baas zijn, dan ook terug gaat tot een tijd vér voor de emancipatie van de vrouw.
Wat was er mis met broeken?
Je zou denken dat een lange broek net zoveel van het lichaam bedekt als een lange jurk, en dat er dus weinig verschil in kuisheid zit tussen die twee. Maar het probleem zit ‘m in het kruis. Wanneer een broek duidelijk het kruis laat zien van een vrouw, dan was en is dat nog steeds, shockerend, met name in andere culturen als de onze zoals het verre oosten.
Tenminste dat was mijn ervaring toen ik in de 80 er jaren in een korte broek in de binnenlanden van Turkije belandde. Een wijde rok was en is daar nog steeds de standaard. Wijde broeken, met laaghangend kruis zoals een harembroek, kunnen ook door de beugel. Zelfs in die culturen waar de broek eigenlijk bestemd is voor de man. Maar het blijft oppassen geblazen, een haremvrouw heeft natuurlijk ook een bijzondere positie in de samenleving, dus wat mannen daar denken van vrouwen in harembroeken, laat zich raden.
Moderne harembroeken
Grappig dat dergelijke broeken nu weer helemaal in de mode zijn, hier in het “moderne” westen. Vooral omdat een dergelijke broek mooi afkleedt: je buik lijkt platter, je heupen ronder en je taille smaller. Wel bijzonder dat de meeste mannen er niet erg gecharmeerd van zijn terwijl vrouwen de bewegingsvrijheid erg kunnen waarderen van een harembroek. Niet voor niets worden dergelijke broeken graag gedragen bij Zumba en yogasessies. Maar de strakke broek blijft favoriet.
Strakke broeken geliefd bij jong en oud
Vreemd eigenlijk wel dat we ons liever in een strakke broek hijsen dan in een comfortabele, wijde rok of harembroek. Skinny jeans en stretch broeken zijn net zo gewild als de meer vintage jersey of terlenka exemplaren. De koksbroek met het grappige zwart witte ruitje is één van mijn eigen favoriete broeken, met een hoge taille en rits opzij natuurlijk, smal toelopende pijpen en bandjes onder de voet zodat je er gemakkelijk mee in een laars kan stappen. Dus misschien is het eerder een rijbroek dan een koksbroek maar het ruitje doet me altijd denken aan een koksschort of muts.
Broekrok en jumpsuit
Omdat we steeds meer voor gemak gaan, vormen broeken ook steeds meer een geheel met top of hesje. Denk aan de onesies en de jumpsuit (ik noemde het vroeger een poedelpakje). Een pak uit één geheel lijkt praktisch, omdat je nie top zoek hoeft naar een geslaagde combinatie, maar het toiletbezoek is minder praktisch, zeker wanneer je niet thuis bent. De kans dat een deel van je broekpak met de grond in aanraking komt, is niet denkbeeldig. Je moet er niet aan denken wat dat betekent wanneer je een avondje lekker gaat stappen en in een biergarten belandt.