Een spijkerbroek vind je in elke garderobe. Van chique tot casual en van elegant tot gothic, iedere vrouw, maar ook elke man heeft er minimaal eentje in zijn kast liggen. Want een spijkerbroek hoeft niet te hangen. De stugge stof nodigt namelijk niet echt uit om te strijken. Sterker nog, een spijkerbroek mag gekreukeld zijn. Het gerucht gaat dat Mick Jagger op tournee altijd moest uitleggen aan de kamermeisjes dat ze zijn spijkerbroeken niet mochten strijken. Deed hij dat niet, dan trof hij zijn collectie skinny jeans aan met een messcherpe vouw erin geperst. Ai, dat hoort dus niet.
Denim jeans verkleurt altijd
Een spijkerbroek, of liever gezegd jeans, mag er altijd gedragen uitzien. Dat is juist het handelsmerk van de broek. De blauwe kleurstof moet een beetje vervagen zodat je broek er “used” uitziet. Omdat een jeans ook veel prettiger zit en past wanneer hij eenmaal een paar keer gedragen en gewassen is, bracht dat de fabrikanten uiteraard op een idee. Vanaf dat moment hoefde je je jeans niet meer zelf in te lopen, maar kon je ze al verwassen en al in de winkel kopen. En dat bleek goed aan te slaan en zo kon je vanaf de jaren 70 jeans in alle tinten blauw kopen, maar nooit egaal. Want wie een egaal blauwe jeans koopt heeft geen denim broek maar gewoon een blauwe broek.
Internationaal tintje
De denim broek is trouwens best een broek met een lange historie. Je kunt om de broek een hele les aardrijkskunde én geschiedenis geven en daarnaast nog een woordje Frans meepikken. Want denim is de benaming van de stugge stof waarvan een spijkerbroek gemaakt wordt en is afgeleid “serges de Nîmes”. En blue jeans slaat op de gebruikte blauwe verfstof die uit Genua kwam: “blue de Gènes”. Met andere woorden eigenlijk moet je praten over een broek gemaakt van denim en blue jeans gekleurd, maar dat doet geen mens. Wie jeans zegt, zegt spijkerbroek en wie een denim jasje zoekt, bedoeld een jasje van spijkerstof.
Al die zakken
Van oudsher heeft de spijkerbroek vijf zakken, namelijk twee voor, twee achter en dan dat handige kleine extra vakje waar menigeen een briefje van vijf heeft opgeborgen om er later achter te komen dat die toch uit de zak was gewipt. Muntjes bleven wel zitten maar die zaten daar zo goed verstopt dat je ze net zo hard vergat. Zodoende was het in de jaren 70 voor moeders nog lucratief om de was te doen voor vergeetachtige zoons en dochters, het leverde altijd wel een paar guldens op. Of een kapotte wasmachine.
Denim niet wassen?
Steeds vaker lees ik in blogs tips waardoor je jeans niet hoeft te wassen. Dit omdat je bang zou moeten zijn dat de denim stof verkleurt. Idioot, want dat is juist zo mooi aan het blauwe jeans. Die plaatselijke verkleuring op de dijbenen, billen en kuiten geeft de denimstof juist die onweerstaanbaar ruige cowboy uitstraling. Of cowgirl natuurlijk, want denim is gewoon altijd goed. Unisexy.