Zwart is niet langer de kleur van rouw en droefenis, maar van stijl en eenvoud. Behalve wanneer je een langharige witte kat in huis hebt natuurlijk of een Golden retriever, want zwart is ook heel erg besmettelijk. In tegen stelling tot wat je zou denken, zie je eigenlijk alles op een zwarte jurk.
Uiteraard hangt het ook een beetje van het gebruikte materiaal af. Hoe synthetischer, hoe meer de stof als een magneet werkt op haren en ander materiaal van organische oorsprong. Dus ook roos, afgeknipte nagels en huidsschilfers. Jakkie bah! Tips dus om je zwarte (en witte) goed mooi te houden.
1. Zwart apart wassen
Hoewel zwart officieel geen kleur is, want het kleurenspectrum bestaat uitsluitend uit de kleuren rood via oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, gebruiken we bij onze garderobe toch vaak de “kleur” zwart of wit. Zwart betekent in natuurkundige termen dat alle kleuren geabsorbeerd worden, terwijl wit betekent dat alle kleuren gereflecteerd, ofwel terug gekaatst worden.
Lekker belangrijk, zul je denken, maar wie ooit in de disco stond onder UV lampen, rode lampen of ander gekleurd licht, weet wat dat doet met je mooie jurk. Ineens is die groene jurk poepbruin of is je rode dress pikzwart. Maar ook de was doet je witte en zwarte kleding geen goed. Zwart wordt vaal en wit wordt geel, vreemd genoeg.
Daarom zijn er wasmiddelen die je was zwart houden of je witte was weer “optisch” wit maken. Wat het betekent, geen idee maar werken doet het wel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je zwarte was apart wast en je witte ook. En dan denk ik, ja duh, als ik dat deed dan had ik nog steeds zwarte bloesjes en witte t-shirts maar goed, sommige mensen trappen overal in.
2. Borstel zwart voor je weggaat
Vroeger stonden moeders altijd het colbertje van vaders te schuieren voordat hij naar een belangrijke meeting moest. Hiermee werden vlekken, haren en huidschilfers verwijderd, want niet iedereen kon de stomerij betalen. Bovendien werden de pakken van wol gemaakt, een vuilafstotend en bovendien ademend materiaal, dus schuieren was vaak voldoende.
3. Kies voor natuurlijke materiaal
Wil je dus onderhoudsarme, zwarte kleding? Neem iets van wol! Denk niet aan prikkende wollen truien van je oma maar aan modieuze pakken en jurken en soepel vallende vesten, probeer ze en je bent meteen verkocht. Het mooie van wol, of ander natuurlijk materiaal is dat het zo prettig draagt. Geen wonder, want het is zoals de natuur een jasje bedoelt had.
Daar kan geen fleece (lees kunststof) of polyesther tegenop. Eén uitzondering wil ik wel maken en dat is voor viscose. Hoewel het puur synthetisch klinkt, draagt viscose net zo lekker of eigenlijk nog lekkerder dan katoen. Het is zacht, ademt, valt soepel en je hoeft het niet te strijken. En ja het is dan wel geen katoen gemaakt van de katoenplant, maar wel van plantaardig materiaal (houtvezels die via chemische bewerking tot vezels worden verwerkt, ook wel kunstzijde, celvezel of rayon genoemd).
Misschien is viscose zelfs wel milieuvriendelijker dan die katoen die allereerst volop bespoten wordt met insecticides die weer in het grondwater terechtkomen en ten tweede handmatig geoogst moeten worden. Maar ja de bedenker komt bij Akzo vandaan.
4. Kies voor hergebruik
Je moet je continu afvragen eigenlijk of jouw katoenen hemdje wel kindvriendelijk gemaakt is zeg maar. Tenminste daar denk ik tegenwoordig over na, nu kleding niet alleen mooi moet zijn, lekker moet zitten, betaalbaar zijn, maar ook gemaakt zijn door mensen die er een normaal loon voor kregen. Misschien gewoon wat minder zwart. Voorwaar, het wordt niet makkelijker om een leuk shirtje te scoren.